Makaron z sosem grzybowym

Składniki:

  • 250 g Makaronu Babuni – Rurka Skośna Penne
  • 3 dag suszonych grzybów lub 25 dag świeżych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Suszone grzyby umyć, kilka godzin moczyć w dwóch szklankach zimnej wody. Świeże przebrać, oczyścić, a następnie gotować 30-45 min. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle i mieszając, powoli wlać wywar z grzybów. Chwilę gotować, a następnie włożyć drobno pokrojone grzyby, wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić sos solą i pieprzem. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, następnie dodaj wcześniej przygotowany sos.

Domowy makaron

bo warto dbać o jakość tego, co jemy...