Makaron z sosem grzybowym
Składniki:
- 250 g Makaronu Babuni – Rurka Skośna Penne
- 3 dag suszonych grzybów lub 25 dag świeżych
- 1 cebula
- 1 łyżka masła roślinnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Suszone grzyby umyć, kilka godzin moczyć w dwóch szklankach zimnej wody. Świeże przebrać, oczyścić, a następnie gotować 30-45 min. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle i mieszając, powoli wlać wywar z grzybów. Chwilę gotować, a następnie włożyć drobno pokrojone grzyby, wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić sos solą i pieprzem. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, następnie dodaj wcześniej przygotowany sos.